Een tijdje geleden las ik het boek ‘Ware liefde’ van Thich Nhat Hanh en zijn waardevolle inzichten wil ik jullie niet onthouden. Ik heb ze hier kort samengevat. Het boek is een echte aanrader!

Volgens het boeddhisme bestaat liefde uit vier elementen:

1. Liefhebbende vriendelijkheid of welwillendheid:

Om geluk en vreugde te kunnen brengen, moet je diepgaand kijken beoefenen. Als je nl. niet kunt begrijpen, als je de diepste zorgen of de diepste verlangens van je geliefde niet begrijpt, kan je niet liefhebben. Begrip is de kern van liefde.

Om een persoon te begrijpen, moeten we de tijd nemen. We moeten aanwezig zijn, alert zijn, observeren. En de vrucht van dit diepgaande vorsen heet begrip.

2. Mededogen:

Dit is niet alleen de wens iemands pijn te verlichten, maar ook het te kunnen. Je moet leren diepgaand te kijken om een goed inzicht te verkrijgen in de aard van het lijden van deze persoon, zodat je hem of haar kunt helpen veranderen. Kennis en inzicht zijn altijd de grondslag van de oefening. De oefening van inzicht is de meditatie-oefening. Mediteren betekent diep kijken naar de kern van de dingen.

3. Vreugde:

Ware liefde bevat altijd vreugde! Als liefde geen vreugde bevat, is er geen ware liefde. Als je de hele tijd lijdt, als je de hele tijd huilt en als je de persoon die je liefhebt aan het huilen maakt, is het geen ware liefde – het is het tegenovergestelde ervan.

4. Gelijkmoedigheid of vrijheid:

In ware liefde ontvang je vrijheid. Wanneer je liefhebt, geef je de persoon die je liefhebt vrijheid. Als het tegenovergestelde het geval is, is het geen ware liefde. Het is de kunst zó lief te hebben, dat je geliefde zich vrij voelt.

De vier mantra’s:

  • “Lieverd, hier ben ik voor jou.” ( Liefde is aanwezig zijn)
  • “Lieverd, ik weet dat je hier bent, en dat maakt me gelukkig.(Liefde is deaanwezigheid van de ander erkennen)
  • “Lieverd, ik weet dat je lijdt, daarom ben ik bij je.” (Liefde is er zijn wanneer iemand lijdt)
  • ” Lieverd, ik lijd, help me alsjeblieft.” (Liefde is trots overwinnen)

Herken je deze aspecten in je relatie en heb je wat aan deze mantra’s? Of heb je hele andere ervaringen? Schrijf dan even een reactie!

Hartelijke groeten,

Grietje Pottie

Call Now Button