Geen clichés of voorspelbare metaforen: zelfstandig trouwambtenaar Grietje Pottie

Het belangrijkste moment van de trouwdag is voor veel bruidsparen de trouwceremonie. Was je vroeger nog ‘veroordeeld’ tot de enige dienstdoende ambtenaar en moest je maar geluk hebben dat er een klik tussen jullie als bruidspaar en de ambtenaar was, tegenwoordig kun je het heft helemaal in eigen handen nemen. Hoe dan? Door zelf te bepalen wie van jullie trouwceremonie een succes gaat maken. In de aanloop naar onze eigen bruiloft op 16 mei 2012, kwamen we in contact met de Vlaamse Grietje Pottie. Ambtenaar van de Gemeente Arnhem maar ook zelfstandig trouwambtenaar. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Ik legde een aantal vragen aan Grietje voor over dit prachtige beroep.

pottie

Grietje, kan je mij uitleggen wat een zelfstandig trouwambtenaar is? “Een zelfstandig trouwambtenaar is een beëdigd trouwambtenaar (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand). Hij of zij is bevoegd om wettelijke huwelijken te sluiten, is vaak aan een (of meerdere) gemeentes verbonden en heeft daarnaast zijn of haar eigen onderneming als trouwambtenaar en werkt dus als zzp-er”.

Wat is het onderscheid tussen een zelfstandig trouwambtenaar en een gemeente-trouw ambtenaar? “Als zelfstandig ambtenaar kan ik veel meer voor het bruidspaar betekenen dan als gemeente-trouwambtenaar. Het bruidspaar kan mij bijvoorbeeld al een jaar of anderhalf jaar vóór de huwelijksdatum contracteren. Ze hoeven zich dus geen zorgen meer te maken of er wél of niet een klik is. Bij een trouwambtenaar in dienst van de gemeente, treffen bruidspaar en trouwambtenaar elkaar vaak pas 3 of 4 weken vóór het huwelijk.

Als er dan geen klik is, is het moeilijk om dan nog een andere trouwambtenaar te regelen.

Daarnaast is er geen beperking in ruimte en locaties. Je bent niet gebonden aan een ‘Huis der Gemeente’. Je kan overal de ceremonie laten houden: op het strand, in een luchtballon, in het buitenland, noem maar op. Ook is er geen beperking in tijd. In een gemeentehuis gebeurt het vaak dat, als de gasten het bruidspaar aan het feliciteren zijn, een ander bruidspaar met haar gevolg al staat te trappelen om de trouwzaal in te mogen.

Als zelfstandig trouwambtenaar heb ik ook alle tijd om een zeer persoonlijke toespraak te schrijven én om me die helemaal eigen te maken: de tekst op papier heb ik in feite niet meer nodig, het hele verhaal zit in mijn hoofd, en zo heb ik nóg meer contact met het bruidspaar én met de gasten.

Wat is voor jou de reden geweest om het vak te gaan uitoefenen, wat is jouw drijfveer? “Als kind was ik al gefascineerd door trouwfeesten. Ik woonde met mijn ouders, broers en zussen in een kasteel. Mijn vader baatte dat uit als restaurant en er werden ook veel trouwfeesten gehouden. Overdag bewonderde ik het bruidspaar buiten bij de vijver en ’s avonds gluurde ik stiekem door een raampje de feestzaal in, waar chique geklede mensen zwierden over de dansvloer. Ik vind het heel bijzonder om te mogen bijdragen aan één van de mooiste dagen van het bruidspaar. Sowieso voel ik me bevoorrecht het bruidspaar allerlei vragen te mogen stellen. Vragen zoals: hoe heb je elkaar leren kennen, hoe heb je een relatie gekregen , waarom wil je met elkaar trouwen…durf ik onder andere omstandigheden pas te stellen, als er al een stevige vertrouwensband is.

Ik ben een echte verhalenvertelster: ik vind het heerlijk om het bruidspaar in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen, door hun verhaal en hun gevoelens op een levendige manier weer te geven. Mijn streven is om alle gasten hierin mee te nemen”.

Wat vind je het leukste aan het vak als trouwambtenaar? “Het leukste aan dit vak  is voor mij: de verhalen van de bruidsparen te mogen horen, hun goede intenties en liefde voor elkaar te kunnen voelen, en hen en hun gasten een ceremonie te kunnen geven, die aan de ene kant luchtig en vrolijk is, en aan de andere kant veel diepgang heeft. Mijn missie is, dat echtparen voor de rest van hun leven met heel veel warmte op de trouwceremonie terugkijken”.

Hoe omschrijf je jezelf als trouwambtenaar, hoe onderscheid jij je bijvoorbeeld van andere (zelfstandige) trouwambtenaren? “Zoals eerder gezegd: ik ben een geboren verhalenvertelster en neem iedereen mee in het verhaal van het bruidspaar. Ik denk dat ik het het beste kan verwoorden uit reacties die ik van een bruid ontving:  “Jouw manier van vertellen is zo pakkend. Ieder woord, iedere zin, schiet jij rechtstreeks in de zielen van een ieder. Jouw passie is zo voelbaar en hartverwarmend!

“We gunnen ieder bruidspaar een trouwambtenaar zoals jij!”

Wat mij van anderen onderscheidt? Ik ben Vlaamse, dus in ieder geval mijn uitspraak. Een vader van een bruid zei me eens: “Zelfs de saaiste wettekst klinkt nog vriendelijk als jij hem uitspreekt…” . Daarnaast bereid ik me heel goed voor: niet alleen wát ik ga zeggen, ook hóe ik het ga zeggen, en tegen wie ik het zeg. Een gast vroeg me eens of ik een vriendin van het bruidspaar was… Een mooi compliment dat ik onlangs kreeg, was, dat ik de perfecte combinatie had van rust, energie en enthousiasme… – dat ik alles vanuit het hart deed, dat het écht is!”

Een bruidspaar heeft interesse en belt je op, wat gebeurt er dan? “Mijn aanpak is dat ik eerst een vrijblijvend gesprek heb met het bruidspaar, want ik vind het essentieel dat er een klik is en dat er vertrouwen ontstaat. Tijdens dit gesprek kan het bruidspaar al hun vragen en wensen kenbaar maken en vaak borrelen nog hele leuke ideeën op. Na die eerste ontmoeting beslist het bruidspaar of het met mij in zee gaat. Is dit het geval, dan hebben we vanzelfsprekend weer contact, en dan mag ik allemaal vragen stellen ;) . De antwoorden verwerk ik dan thuis in een persoonlijke toespraak, zonder clichés en voorspelbare metaforen, maar helemaal op het bruidspaar toegespitst”.

Fotocredit: Dick van Baarsel

Wat is het meest bijzondere liefdesverhaal dat je tot nu toe hebt meegemaakt? “Ze waren collega’s, hij kreeg eerst gevoelens voor haar en later was het wederzijds. Ze werden stapelverliefd en kregen een relatie. Op een bepaald moment (in de maand december) moest hij naar Bonaire, omdat zijn moeder ziek was. Toen hij na een paar weken terugkwam, was het hier stevig aan het sneeuwen. Hij had zijn vriendin ontzettend gemist, wilde haar zo snel mogelijk zien, maar door het slechte weer kwam hij maar met moeite vooruit: de rit van Schiphol naar zijn woonplaats duurde 5 uur i.p.v. 1 uur. Eindelijk thuis pakte hij meteen de fiets – de bussen reden niet -op weg naar zijn geliefde. Na een kilometer was het onmogelijk nog verder te fietsen: er lag ondertussen zo een dik pak sneeuw, dat hij met de fiets aan de hand verder moest.

Met een temperatuurverschil van 40 graden, een vlucht van 9 uur en een autorit van 5 uur achter de rug, baande deze jongeman zich een weg door 20cm sneeuw…  en het  sneeuwde nog steeds.

Toen hij eindelijk  haar straat bereikt had, was hij zo verdwaasd, dat hij haar huis voorbijliep… Zij zag een sneeuwman met een zwart gezicht voorbij komen, liep naar de deur, riep hem bij zijn naam, en … het had wel een film kunnen zijn!

Toen heeft hij haar ten huwelijk gevraagd…”

En tot slot: in welke trouwlocatie trouw jij het liefst? “Het liefst trouw ik het bruidspaar bij 25 graden in een prachtige  tuin – onder een boom en tussen allerlei kleurige bloemen. Onlangs was ik in Spa (België) – daar had het bruidspaar ‘Villa Le Boqueteau’ voor een week afgehuurd.  Prachtige locatie!

In augustus ben ik in Chateau Presseux (Ardennen) – in het Koloniënpaleis in Tervuren (Belgie) en in ‘De Branderij’ te Rotterdam: ook allemaal prachtige locaties.

Omdat ik tevens trouwambtenaar ben van de Gemeente Arnhem, heb ik het meest in Arnhemse trouwlocaties huwelijken voltrokken, mijn favoriete Arnhemse locatie is Oranjerie Groot Warnsborn“.

Door op 23 mei 2013