Trouwceremonie Tips

Als je gaat trouwen en je bruiloft aan het voorbereiden bent, moet je over zoveel dingen nadenken en moet je zoveel keuzes maken, dat je haast vergeet  hoe je nu eigenlijk de ceremonie wil.

Veel bruidsparen vallen bij bepaalde vragen een beetje uit de lucht als ik met hen de trouwceremonie doorneem. Daarom geef ik hier wat trouwceremonie tips en zaken waar je alvast over na kunt denken, zodat je goed beslagen ten ijs komt bij de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Hoe willen jullie de trouwzaal binnengaan? Samen? Of gaat de bruidegom eerst en komt daarna de bruid aan de arm van haar vader of ander familielid naar voren schrijden?

Welke muziek klinkt daarbij? Jullie lievelingslied op cd/usb-stick? Of heb je iemand in de familie die wil zingen/gitaar spelen?

Zitten jullie wel met het gezicht naar jullie gasten toe? Bij de “oude” opstelling, waarbij je als bruidspaar met de rug naar de gasten zit, missen jullie het contact met jullie dierbaren, en zij missen het contact met jullie…

Is er een dierbaar iemand overleden en wil je graag dat deze persoon genoemd wordt tijdens het welkomstwoord? Geef dan zelf bij de trouwambtenaar aan wat hij/zij kan zeggen. Of laat de trouwambtenaar met een voorstel komen, en kijk of dat goed voelt. Niets is zo pijnlijk als op zo’n moment niet de juiste woorden te horen.

Vertel de trouwambtenaar waarom je voor je getuigen gekozen hebt. Vraag haar/hem dit uit te spreken tijdens de ceremonie.

Net vóór het ja-woord kunnen jullie elkaar toespreken: waarom wil je met je aanstaande trouwen? Als je wil, kan je hier –op zijn Amerikaans- je trouwgeloftes uitspreken. Het mooiste is als je dit geheim houdt voor elkaar tot het moment-suprème, maar spreek wel af hoe lang (of kort) het  wordt. Ik heb een keer meegemaakt dat de bruid bijna een heel A4-tje had en de bruidegom één zin…

Als je bang bent door alle emoties een black-out te krijgen, kan je je tekst op een briefje schrijven…niemand die dit raar vindt! Iedereen vindt het geweldig om  te horen wat je tegen je geliefde zegt!

Net voordat je elkaar het ja-woord gaat geven, word je door de trouwambtenaar uitgenodigd elkaar de rechterhand te geven. Het is altijd een beetje lachwekkend als je elkaar “normaal” de hand geeft (sommige bruidsparen beginnen dan ook automatisch te schudden…). Het is veel mooier als de bruidegom zijn hand openhoudt –met de palm naar boven- en als de bruid haar hand hier in legt.

Als de de officiële vraag gesteld wordt om jullie ja-woord te horen, komt het raar over als je de hele tijd de ambtenaar aankijkt. Je trouwt tenslotte niet met de ambtenaar ;). Het is veel mooier om elkaar in de ogen te kijken wanneer dit o zo bijzondere ja-woord klinkt!

Als je kinderen hebt, kan je nadenken over de rol die je hen wil geven:

  •  Zijn ze bruidsmeisjes/bruidsjonkers?
  • Kan iemand met de hamer slaan na het ja-woord?
  • Willen ze de ringen aanreiken?
  • Willen ze hun naam/handtekening in het trouwboekje schrijven?

Als de ceremonie ten einde is, is het mooi als de gasten een erehaag vormen, zodat je als bruidspaar daar doorheen naar buiten loopt.

 

Heb je nog vragen of op- en aanmerkingen? Ik zie graag je comment tegemoet!